niedziela, 10 lutego 2019

Irish Guinness Brown Bread - Pieczemy































Ostatnio dużo czasu spędzamy w domu, pogoda za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów dlatego szukamy innych zajęć które umilą nam wspólnie spędzony czas. Dzisiaj upiekliśmy chleb, co prawda piwo Guinness zamieniliśmy na bezalkoholowy, ciemny zamiennik aby nasz syn też mógł spróbować. Smak jest nieco inny od tego oryginalnego, ale równie smaczny. 

Jak zrobić Irish Guinness Brown Bread: 

składniki

1 szklanka płatków owsianych oraz odrobinę do posypania chleba,
2 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej,
¼ szklanki mąki uniwersalnej,
½ szklanki brązowego cukru, ,
2 i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki soli,
325 ml piwa Guinness (w temp. pokojowej),
1 szklanka maślanki,
5 łyżek niesolonego masła (stopionego),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
mało do posmarowania blachy,

Ustaw piekarnik na 230 stopni C. W dużej misce połącz produkty sypkie: płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, mąkę uniwersalną, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj piwo, maślankę, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Całość przelej do formy wysmarowanej masłem. Przekręć temperaturę na 200 stopni C i piecz przez 45 minut. 

Zrobione ! Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...